Skip to content
03.03.2020

Saksa pakottaa kuitteihin, Ranska pyrkii kuitittomuuteen

AirPay Digital tekee kuiteista ilmaa. Tavoitteena on se, että paperisista kuiteista päästään kokonaan eroon. Kun ostot tehdään AirPay Visa -korteilla, kuittia ei tarvitse tulostaa, koska tiedot siirtyvät eteenpäin digitaalisesti.

Kokonaan kuititon maailma on vielä kaukana, mutta siihen suuntaan monessa paikassa mennään. Esimerkiksi Ranskassa kansalliskokous hyväksyi joulukuussa 2019 lakialoitteen, jota hallitus tukee: kuittien tulostaminen kielletään, ellei asiakas kuittia erikseen pyydä…

Lehden mukaan kielto tulee voimaan asteittain. Ensin se koskisi alle 10 euron ostoksia, seuraavaksi alle 20 euron ostoksia ja myöhemmin alle 30 euron ostoksia. Ranskassa korostetaan kuitenkin, että lain tarkoituksena on kieltää kuittien ”järjestelmällinen tulostaminen”. Kuitin siis edelleen saa, kun pyytää.

Saksaan tulee kuittipakko

Saksassa tehdään toisin. Maassa on juuri tullut voimaan laki, joka velvoittaa antamaan asiakkaalle kuitin, on sitten kyseessä elintarvikemyymälä, kampaamo tai leipomo. Ja pakko koskee myös pieniä ostoksia.

Kyseessä on iso muutos, sillä tähän asti kuittia on joutunut pyytämään erikseen. Käteismaksua suosivassa Saksassa leipä on aina maksettu setelillä ja kauppias on antanut takaisin vaihtorahat, ilman kuittia.

Helsingin Sanomien mukaan kuittipakko on saanut aikaan laajaa vastustusta. ”Jokaisesta minimaalisesta ostoksesta ja liiketapahtumasta on tulostettava kuitti, vaikka asiakas ilmaisisi kieltäytyvänsä siitä. Byrokratia lisääntyy merkittävästi”, CDU-puolueen entinen ympäristöministeri ja nykyinen talousministeri Peter Altmaier on sanonut.

Lievennystä Saksassa on myös vaadittu ja saatu. Vähittäiskaupalle on myönnetty kolmen vuoden siirtymäaika, ja kuitin voi toimittaa myös sähköpostilla.

Kuiteista kertyy jätevuori

Saksan kuittilakiin on johtanut veronkierto. On laskettu, että maksamattomien arvonlisäverojen määrä on vuosittain jopa 10 miljardia euroa.

Ympäristöjärjestöt muistuttavat kuitenkin kuittien haitoista. Ne tulostetaan lämpöpaperille, jota on mahdotonta kierrättää ja joka on terveydelle vaarallista.

Saksassa on laskettu, että jatkossa kuitteja tulostettaisiin vuodessa 2,2 miljoonaa kilometriä nykyistä enemmän. Tämä siis kaikkien nykyisten lisäksi!

Suomessakin on kuittipakko

”Onko kuitille käyttöä?” Näinhän meiltä usein kysytään kassalla. Vuodesta 2014 asiakkaalle on pitänyt Suomessa tarjota kuitti, kun myydään tuotteita tai palveluita. Silloin voimaan tulleella lailla pyrittiin lähinnä puuttumaan harmaaseen talouteen ja parantamaan käteisen rahan liikkumisen seurantaa.

Ihan kaikkia tilanteita Suomen kuittipakko ei kuitenkaan koske. Jos jotain ostetaan automaatista, kyseessä on satunnainen tori- ja markkinamyynti tai jos yrityksen liikevaihto on alle 8 500 euroa, kuittia ei tarvitse antaa. Mutta jos esimerkiksi ravintolan ovimies on ravintolan palveluksessa tai hänen yrityksensä liikevaihto ylittää tuon 8 500 euroa, pitäisi baarista poistuvan antamista kolikoista kuittia ehdottaa.

Kuittia on siis asiakkaalle tarjottava, mutta sitä ei ole pakko ottaa vastaan. Eikä sitä loppujen lopuksi ole pakko edes tulostaa. Korkein hallinto-oikeus totesi ratkaisussaan vuonna 2017, että jos asiakas ei halua kuittia, sitä ei tarvitse hänelle paperisena tarjota eikä siis tulostaa. Riittää, kun kysyy, haluaako asiakas kuitin, ennen kuin painaa kassakoneen tulostusnappulaa. Käytännössä tämä on vakiintunut monessa palvelutilanteessa muotoon: ”Kuittia?”

Verohallinnon sivuilla kuitinantovelvollisuus avataan näin: ”Yrityksen ja elinkeinonharjoittajan on aina tarjottava kuitti käteiskaupassa asiakkaalle automaattisesti. Kuitti voidaan tarjota myös sähköisesti vastaanotettavassa muodossa. Asiakas voi halutessaan kieltäytyä vastaanottamasta kuittia, jolloin kuittia ei tarvitse myöskään tulostaa. Maksutapahtuma on osa yrityksen tuloutusjärjestelmää ja tulee täten merkitä aina kirjanpitoon.”

Lue myös: Pienen kuitin suuri jalanjälki

Kun haluat vähentää kuittien määrää, ota käyttöön Air Pay Digital.

Search